Sunday, February 22, 2009

TGB'S TRUE GHOST STORIES...(sambungan dari fadia's pnye cer)

well..tgb nie mmg bnyk dgn entiti daripada pelbagai jenis dan nama....semuanya hasil peninggalan zaman perang semasa penjajah menakluk negara kite nie...hmm..entiti nie tidak terkecuali drpd menyerang samada blok asrama laki2 ataupon pompuan...tapi kesah aku ini tidak terjadi di kawasan itu..malang amat tidak berbau...huhu...aku telanh dikejutkan semasa berada di beberapa tempat sepanjang 2 thun pengajian ku di tgb yg tersayang...alkisahnya......

- pada suatu malam hari khamis mase form 4...masa tuh pukul 11 mlm...dah hbs prep....well,aku blok akademik yg lame..kat makmal bio lame..erm...waktu tu habis prep kul 10.30 mlm...aku tinggal satu group je...aku ngn beberapa bkp...then mase tu lalu di susur ilmu antara psi ke blok akademik form 5...cume aku dari blok bio lame ke arah psi....sampai di simpang yg nak belok kiri ke arah DI....aku berpisah dari group..yg laen terus ke PSI...diorang amek jln jauh...ntah..maybe nak singgah kat vending machine yg jual air tin tu di tepi tandas guru..taw kan??...well..aku amek the DI route....aku mmg tak pasan langsung mase tuh yg sume lampu kat area tuh tak de satu pon yg menyala...tak taw la aku apsal bole berani sgt meneruskan perjalanan...then..apbila separuh jalan dah....masa tuh setentang dgn wakaf pertama dekat2 ngan DI......aku dah sedar..sumthin wrong..bunyi pokok ru berdesir amat kuat..then aku pasan sumthin..aku pasan aku sorang je kat situ..well ade gak hajat nak lari balik follow geng aku td..but....dah terlambat...sume sunyi senyap..aku meneruskan perjalanan....sehingga aku berada diantara wakaf pertama dan kedua...that's mean betol2 kalo belok kiri mase tuh aku adalah ke laluan utama DI....ceh..seram dow...aku matikan langkah..dgn harapan ade la blok form 5 yg masih menyala....tapi..malang sungguh..takde langsung..aku saje amik route tu..bcoz mase tuh nak balik blok cepat...blok aku ialah blok A....aku skip supper mlm tuh...hmm..pastu tgh aku termati langkah...satu angin kuat dtg....berdesir kuat pokok2 kat situ...aku pandang atas...nk tgk ade ape...mule2 aku x berani...tapi aku nekad nk tgk gak kat ats...aku kire..1...2...3....aku pandang...da...aku nampak ranting2 je...langit cerah...well aku tgk agak lame gak...then....tibe aku nak alih pandangan ke depan..utk teruskan perjalanan....sumthin teribbly wrong happen..aduss....aku bole dgr betol2 di telinga kanan aku...ade sore...."hoiiii"...mmg lame..2 saat....meremang habis bulu roma..aku nak menjerit....tapi aku berani balas..."ape hoii2"..pergh..mmg daring gile mase tuh..then aku igt ade org nak sakat aku..aku pegi ke seluruh wakaf yg terdapat disitu..mencari dalam kegelapan...tp..at last aku pasan...takde sape...same cam mule2 aku sedar td...no one was there...omg....aku bace ayt kursi....separuh jalan bace ayt tuh aku dh tak thn....aku bukak langkah sebesar yg bole....aku pijak segala ape lecak..habis basah seluar....naek dorm atas mase tuh..trus menuju ke partition sebelah aku..mase tuh ade che faez...hilman a.k.a chimong and a few....aku dh lupe sape...aku x bley ckp.....mase tuh partition che faez menghadap DI!!!! aku jenguk lame tak bercakap..then hilman and che tanye..."woiii wan...." "ko apsal nie..." "apsal muke ko pucat gile"..."ko jumpe aweks kewr"...then gelak..aku senyap je until ak told them the true story.....pastu ramai gak la start kumpul kat partition tu..dalam 2-3 org....tp aku tak kenal..ngee....cerita la....huuu....mmg start hari tu...kalo lampu tak nyala..mmg sumpah aku nk jln situ lagi....then..few months later..cikgu ammar mase tuh warden...igt tak...die ade ajar bace ayat satu nih...die suruh amalkan kalo kite rase takot atau was was tatkala kite seorang diri...the ayat is like diz...-la tahhaff wala tahzan innallah hama ana-...yg bermaksud....lebih kurang la...'aku tidak takut kepada ko(hantu syaitan),aku hanya takut kepada Allah'

until here...aku akan sambung cer yg kedua very soon....aku ade 5 cer kot..5 kali bai!!!

11 comments:

  1. seram gile...
    berani gler ko
    lalu depan DI sorg2
    da la pokok besar
    kt situ..

    ReplyDelete
  2. lol..mmg la...aku takkan melupakan itu...huuu

    ReplyDelete
  3. hmmmmm
    group kulin aku pnah sampai mktb kul 2pagi
    mase tu 90% students sume dh balik umah
    the girls(aku, ainul n mira) kne jalan dlm kegelapan balik ke blok from studio muzik. mmg gelap gelita.
    tapi x nampak pape pon.
    mayb kami ni lucky. or aku sorang je yg x nampak. huhu

    ReplyDelete
  4. suspen je baca crita ko ni..
    haha

    ReplyDelete
  5. ak da la bace lepas subuh neyh..cuak2..huhusemua lampu ak bukak nieyy..huhu

    ReplyDelete
  6. shazmint- suspen ah...wow..laen benar ko ni..hehehe...

    moon- alala....cian nye kamoo..huahuahua...lepas subuh je..x de pape laa....hehheee

    ReplyDelete
  7. adekah entiti tu akn terus mengikuti ngko??

    ReplyDelete
  8. ceyh..
    ak bjet ade la bnde nk kasi impak baek pnye kn..
    satgi 2 jewr...
    tp mmg suspen arh gak bce crite kau...

    ReplyDelete
  9. chumel deyla- bgos lah ko tak pena nampak..takot kalo nmpak je..ehehehe...tak taw la ape jd kat ko ek..hehe..juz kiddin...

    lady D- haha..apela..show me some compliment will ya..anyway...edward cullen agak aww la...apsal dye skinny ek??

    ReplyDelete
  10. huh... asl aku pom ader dlm citer?? haaha... che cullen ader.. ko x yah takut.. muahahaa

    ReplyDelete